top of page

למה לא כדאי לנסות לשנות את המציאות כשזה נוגע למערכת יחסים

אם הגעתם לסאמבדי, כנראה שאתם מתמודדים עם מציאות בלתי רצויה

לפעמים המציאות הלא רצויה נובעת בגלל נסיבות חיים, לפעמים זה אצלנו – כשאנחנו לא אוהבים אצל עצמנו משהו ולפעמים זה משהו שלא עונה על הצרכים שלנו בתוך מערכת יחסים.

יש מציאות בלתי רצויה שהיא מצב נתון, נו, החיים עצמם. אבל אני רוצה לדבר על הסוג היותר נפוץ שבגללו מגיעים אלי לטיפול והוא מציאות בלתי רצויה המתגבשת כמערכת יחסים.

בניגוד לנסיבות חיים, במציאות הכרוכה במערכת יחסים, אנחנו אוהבים חלקים מסוימים בה אבל מתלוננים על חלק אחר, כאילו שאם ממש נרצה בתוך תוכנו ונקווה לטוב, הבן אדם האחר באותה מערכת יחסים ישתנה. אנחנו גם משקיעים בזה המון אנרגיה ותקווה למרות שברור לנו שגם אם נגיד לילד או לבן זוג "אלף פעמים אמרתי לך" הוא לא ישנה את ההתנהגות שלו בפעם האלף.

תלמה בר אב בסיפרה "לגעת בחיים", מציעה לכם להשקיע כמה דקות יעילות יותר להתבונן בארבע אופציות שונות להתמודדות עם מציאות בלתי רצויה שקשורה ביחסים. הכוונה ביעילות – היא הרווח שצפוי לנו מהבחירה בה והמחיר שנאלץ לשלם עבורה. ולמה כדאי להשקיע בהתבוננות הזו?

כי ביום יום, את הרווח ביחסים אנחנו לרוב לוקחים כמובן מאליו ואת המחיר אנחנו לא מוכנים לשלם.

4 אופציות להתמודדות עם מציאות בלתי רצויה על פי תלמה בר אב:

1לשבור את הכלים, או לנתק ולהתנתק.

מה הרווח? עצם הניתוק מהמרכיבים הלא רצויים שבמציאות והמחיר הוא הוויתור על המרכיבים הנעימים והרצויים באותה מציאות. הניתוק פותח פתח לאפשרויות אחרות, לחיים חדשים וגם לאכזבות חדשות.

  • לא לעשות כלום ולקטר על זה. לכאורה נראה שאין רווח ולמרות זאת, זו האופציה הנפוצה מכולם. כשאני מתלונן/ת אני שמה דגש על הההתנהגות שלילית של הבן אדם השני ומבליטה את הערך שלי. כמובן באופן לא מודע. רווח נוסף הוא שאני לא צריכה להתאמץ כדי להתמודד עם אותה מציאות.

  • לשנות את המציאות. אדם הבוחר לשנות התנהגות או מהות של אדם אחר חייב להיות מודע לעובדה כי לעיתים גורם הדבר למאבק, שבעקבותיו מתבצר האדם האחר עוד יותר בעמדתו ואז לא רק שהניסיון לא מצליח אלא גם עלול להשיג תוצאה הפוכה.

 

  • ללכת עם המציאות, או לשחות עם הים: ללכת עם המציאות זוהי האלטרנטיבה הקשה ביותר, אבל גם המצמיחה ביותר.

 

תלמה בר אב מספרת בספרה לגעת בחיים שכשהייתה בת 6, כשאביה היה שקוע בשיחה עם מכר, נסחפה בזרמים של הים הגדול. היא ניסתה בכל כוחה להילחם בגלים ולחזור לחוף. אביה שלמרבה המזל הצליח להצילה אמר לה:"לפעמים בת, אנחנו שוחים אל הים. קל לשחות – השמים צלולים, השמש זורחת ואנחנו נישאים עם הגלים. ואז לפתע פתאום, אנחנו מוצאים את עצמנו בלב ים, וכל ניסיונותינו לחזור אל החוף עולים בתוהו. השגיאה הגדולה ביותר, שאנחנו עושים, היא הניסיון להילחם בים ולהתיש אותו. הים אינו מתעייף ואינו מותש. האדם הוא שמאבד את כוחו במלחמה הזאת, הוא שמותש והוא שטובע. אם תמצאי את עצמך שוב בלב ים גועש, צופי על המים בשלווה והמתיני לגל הנכון. הוא יגיע. איתו תשחי, והוא שישיב אותך אל החוף".

- מהו המחיר ומהו הרווח בבחירה באופציה זו? המחיר קודם כל זה השלמה עם כך שלא נקבל דברים מסוימים למרות שרצינו בהם מאוד – מרכיבי המציאות הלא רצויים ימשיכו להיות כאלה. הרווח המיידי הוא הפסקת ההתמודדות הסיזיפית והנסיונות הבלתי פוסקים לשנות את הבלתי ניתן לשינוי, קבלת החיים וקבלת האנשים בחיים שלנו, גם כשדברים אינם מושלמים.

הרווח הוא עצום. מרווחים עצמאות, שליטה, שחרור מתלות בתנאים חיצוניים. – מרגישים שלא המציאות מכתיבה את דרך ההתייחסות שלנו אלא שאנו אנשים בוגרים המחליטים כיצד לפעול ולכוון את חיינו בכוחות עצמנו .

ללכת עם המציאות פירושו לחדול מן המלחמה האין סופית עם הזרם , ללמוד להכיר את חוקיות הגלים והזרימה לצפות לגל הנכון ולשחות עמו.

 

 

 
מקור: לגעת בחיים : דרכים להתמודדות עם מציאות בלתי רצויה / תלמה בר-אב

0508332331

bottom of page